Mini-staatjes 14 583. De republiek Minerva (het prinsdom Minerva) 19 maart 2007 Nieuwe mini-staatjes-column In 1971 vertrokken meerdere vrachtschepen met zand vanuit Australië naar een koraalrif in de Stille Oceaan. Het Minerva Rif was een rif dat slechts een paar keer per jaar bij laag water droogviel. Met behulp van het zand werd het rif opgehoogd, zodat er een tweetal eilanden ontstonden, en er werd een kleine mast met een vlag geplaatst. Vervolgens werd in januari 1972 per brief de onafhankelijkheidsverklaring van het nieuwe landje aan de omliggende landen verstuurd. Morris C. Davis werd in februari van dat jaar verkozen tot president van de nieuwe Republiek Minerva. Bij de oprichting van het landje werd ook meteen de nationale munt van het eilandstaatje geïntroduceerd: de Minerva dollar. Bedenker van het project is ene Michael Oliver, een steenrijke projectontwikkelaar en politiek activist uit Las Vegas, aanhanger van de libertarische stroming. Libertarisme is een oorspronkelijk anarchistische stroming, die zich in later jaren vooral op een kapitalistische manier ontwikkelde. De stroming is later opgesplitst in het libertarisme en het libertarisch socialisme, waarbij die laatste zich juist weer afzet tegen het kapitalistische libertarisme. Libertarisme is een geweldloze stroming, die niets moet hebben van een overheid. De absolute vrijheid die de stroming nastreeft eindigt net als bij veel andere stromingen, waar die vrijheid de vrijheid van anderen zou bedreigen. Oliver is overigens een interessante figuur voor deze serie artikelen, omdat hij meerdere malen geprobeerd heeft om op verschillende plekken op de wereld nieuwe landen te stichten, bijvoorbeeld op het eiland Abaco, onderdeel van de Bahama's en in het eilandstaatje Vanuatu, niet zo heel ver van Minerva zelf.
De plannen voor het eilandstaatje waren overigens groots: naar verluid is er van tevoren een consortium van investeerders opgezet met vestigingen in New York en Londen, en zo kon Oliver over honderden miljoenen US dollars beschikken om zijn plannen te verwezenlijken. De bedoeling van de nieuw te vormen libertarische staat was dat de inwoners van de eilanden zouden kunnen leven van lichte industrie, visserij en commerciële activiteiten. Vanwege de mooie ligging en het klimaat ligt daarnaast toerisme als een bron van inkomsten voor de hand. Het plan was dat meerdere eilanden van het landje huisvesting zou gaan bieden aan enige tienduizenden inwoners. Traditonele visgronden De omliggende landen Australië, Fiji, Cook Islands, Nauru, Nieuw-Zeeland, Nauru, Tonga en West-Samoa waren om het zwak uit te drukken allesbehalve blij met de komst het nieuwe landje in hun regio. Er werd op 24 februari 1972 een conferentie belegd, en op die conferentie claimde Tonga het gebied van het Minerva Rif, een regio waar traditioneel veel door de inwoners van Tonga wordt gevist. Op 15 juni 1972 werd die claim gevolgd door de publicatie van de proclamatie namens koning Taufa'ahau Tupou IV van Tonga. In deze proclamatie wordt geconstateerd dat er eilanden zijn gevormd op het rif waarvan iedereen vindt dat dit tot Tonga behoort. En verder worden de eilanden met een 12 mijls territoriale zone geclaimd als behorend tot het koninkrijk Tonga. Om de claim kracht bij te zetten werd een expeditie uitgestuurd. Over deze expeditie doen verschillende verhalen de ronde, onder andere dat het de licht zwaarlijvige koning zelf was die de tocht van 270 zeemijlen (ruim 450 km) in smalle kano's aanvoerde. Hoe het ook zij, bij de expeditie werd de vlag van Minerva op de eilanden neergehaald, waarop het atol door Tonga werd geannexeerd. Deze annexatie werd enkele maanden later door het South Pacific Forum erkend. Wat vervolgens gebeurde was dat president Davis door Oliver werd ontslagen, waarna niet meer duidelijk was wat de status van het project was, en er lange tijd niets meer van werd vernomen. In de tussentijd was het ministaatje wel onderwerp voor prikkeling van de fantasie, in verschillende romans kwam het utopische landje voor. Hernieuwde bezetting Minerva bestaat uit twee koraalriffen, Cardea (3,5 mijl in diameter) en Aurora (3 mijl), liggend op een vulkanisch platform in de oceaan. Daarop bevinden zich twee eilanden, met op één van de eilanden de 'hoofdstad' Port Victoria. Op de riffen staan diverse metalen constructies, onder andere nog uit de Tweede Wereldoorlog. Op het zand van beide eilanden is enige lage begroeiing, en er groeien enkele bomen. De beide eilanden liggen zo'n 270 mijl ten zuidwesten van Tonga min of meer onder de Fiji-eilanden. In 1982 probeerde een groep Amerikanen, aangevoerd door dezelfde (president) Morris Davis de eilanden opnieuw te bezetten. Deze groep werd echter al na drie weken weer door militairen van Tonga van de eilanden verdreven.
In de jaren daarop gebeurde er eerst een tijdlang niets, maar in de afgelopen jaren zijn er verschillende initiatieven geweest om het landje Minerva nieuw leven in te blazen. Eén ervan, een Amerikaans staatsburger uit South-Carolina die zichzelf Prins Calvin noemt, stichtte de staat Minerva in oktober 2003 opnieuw, maar dan als prinsdom. Het lijkt zelfs of deze prins diplomatieke erkenning heeft gekregen van een vertegenwoordiger van Taiwan, een land dat zelf in recente jaren iedere erkenning die het krijgt een warm onthaal geeft, omdat het door China wordt beschouwd als afvallige provincie die nog steeds officieel deel uitmaakt van dat land. Daarnaast is er een groep die zegt de oude republiek Minverva te willen voortzetten. Verder heeft Fiji in november 2005 een tegenclaim neergelegd, waarin zij het gebied van Minerva als hun grondgebied beschouwen. Tonga herclaimde daarop het grondgebied terwijl de groep rond prins Calvin zegt zelf ook zegt een dergelijke claim te hebben ingediend. (bronvermelding: Wikipedia, diverse lemma's, diverse talen. Diverse bronnen. http://www.minervanet.org/
Voor deze, en de eerdere afleveringen van de serie 'Mini-staatjes',
zie de website www.micro-nation.info.
Categorie: mini-staatjes - plusminus 930 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.
|
|